Prostřední květnový víkend byl ve znamení vaření na Výštici. Účastnilo se ho devět našich instruktorů a prefektů a cílem bylo získat základní přehled přípravy jídel na Výštci v době táborů i jiných akcí. Už v pátek večer jsme začali přípravou jedné ryché večeře a snídaně. Celá sobota pak byla velmi rychlá a náročná. Po snídani si všichni obešli bylinky na statku a připravili si základní suroviny – cibuli, česnek, petržel, mrkev, celer, brambory a jíšku. Rozdělil jsem je do tří skupinek a dal jim zadání, před kterým se jim trochu podlomily kolena. Vařila se různá jídla, ale typově stejná, ať každý z kuchařů získá základní návyky pro vaření jednotlivých typů jídel.

Výsledkem pak byla pestrá směs polévek a hlavních jídel. Vývar masový a zeleninový, česnečka, bramboračka, gulášovka a brokolicová. Ta jediná se nepovedla, Bert, Matyáš a Máca tam dali tolik jíšky, že se vlastně jednalo o jíšku se stopovými prvky brokolice. Ve duhé fázi se vařily hlavní jídla – vrabec, kuře na paprice, vepřové na houbách, plátek v leču, svíčková, rajská s plněným luskem, kančí v burgundské, bramborová kaše a karlovarský knedlík.
Závěrem jsme ještě s pomocí termomixu připravili těsto a upekli bagety a chleba. Perličkou na celém vařícím dni pak byla jemná kuřecí paštika.

Víkend vedl a sepsal Marcel